Konijnen koppelen

Twee konijnen koppelen

Het kan zijn dat je een konijn hebt en er nog een bij wilt. Of er is een konijntje overleden en je wilt een nieuw vriendje voor je konijn. Het makkelijkste is weer er een bij te nemen van het andere geslacht.

http://youtu.be/LH9KP_bvNRU
http://youtu.be/k7jhUXtf0xU

Geslachten bij elkaar:
Wanneer je nog alleen een ram hebt is het het makkelijkst. Meestal is een ram veel vriendelijker voor het vrouwtje dan andersom op eigen terrein. Een vrouwtje kan feller reageren.
Twee vrouwtjes is erg moeilijk en dat wordt dikwijls vechten. In onze opvang worden dan ook geen voedsters aan elkaar gekoppeld.
Twee mannetjes raad ik af. De kans is klein dat het lukt.
Het is natuurlijk logisch dat het altijd gaat om gecastreerde rammen. Je wilt immers alleen een koppeltje en geen groep.

Het koppelen in onze opvang:

Allereerst zijn er twee soorten manieren van koppelen. De rustige manier waarin je de konijnen al twee weken aan elkaar laat ruiken en je twee hokken naast elkaar kunt houden.  Er is voor beide methodes wat te zeggen wat beter is.

Snelle manier van koppelen in de opvang:

Het beste is haar of hem er ‘s morgens bij te zetten (bij voorkeur dus bij ons in de opvang). En dan een kwartiertje goed kijken hoe het gaat.
Dit gebeurt in een neutrale ren waar beide konijnen samen ingezet worden, soms met in het midden een dichte doos/reiskooi of ton zodat ze ook een stukje hebben waarin ze elkaar niet zien.
Wanneer karakters echt botsen zullen we dit direct zien en halen we de konijnen uit elkaar, gelukkig is dit vaak niet het geval en bekijken we hoe de konijnen op elkaar reageren.

Over elkaar springen en achter elkaar aan jagen en op elkaar rijden is normaal. Plukken haar kunnen in het rond vliegen.
Je bent geneigd om in te grijpen of ze te snel uit elkaar te halen.
Maar bedenk wel dat elke keer als je ze weer bij elkaar zet het hele proces van voren af aan begint. Dus heeft het weinig zin om ze bv een uurtje bij elkaar te zetten, en de volgende dag weer wat langer. Ook als je konijn wat er al was wat bang lijkt en steeds weg rent of in een hoekje gaat zitten zover mogelijk van de nieuwe vandaan dan is het goed.

Als er na een kwartier alleen maar afgetast is want zo noem ik het bovenstaande gedrag, dan gaat het goed.
Soms vinden wij de koppeling wat te fel verlopen en bekijken of het met een ander konijn beter verloopt. Wanneer deze koppeling rustiger verloopt geven wij de voorkeur om voor dit konijn te kiezen, omdat dit minder stress meebrengt voor beide konijnen.
Maakt de koppeling bij het tweede konijn geen verschil uit dan kan het konijn van de eerste keus meegenomen worden.
Soms zijn konijnen erg bang bij het koppelen, in dat geval adviseren wij rustig te koppelen.
We geven altijd met een nieuwe koppeling een informatie boekje mee waarin het gedrag tijdens het koppelen is beschreven. Ook geven wij advies mee over hoe en welke manier van koppelen wij aanbevelen.
In alle gevallen geldt, dat u zich er zelf het beste bij moet voelen. Vind u de snelle manier van koppelen te onrustig? Doe dan gerust de rustige manier.
De eerste paar dagen is het belangrijk de konijnen op twee plekken voer te geven in twee bakjes, dit omdat eten het meest sociale is wat konijnen onderling doen en ze zo allebei de gewenningsperiode kunnen eten.
Na zo’n 4/5 dagen zul je merken dat de konijnen steeds meer naar elkaar toe trekken en wanneer je ze kan verleiden tot samen een blaadje andijvie oid te eten, dan duurt het niet lang meer tot er een koppel is ontstaan!

Natuurlijk kan ik geen garantie geven dat het ook zo zal lopen bij jouw konijnen. Elke koppeling is uniek. Maar de kans van slagen is groot op deze manier.

Hier een voorbeeld van een koppeling in een andere opvang:
http://youtu.be/cB-q4NxUbsg

Wanneer uit elkaar halen?
Natuurlijk als er echt gevechten uitbreken, en als dat gebeurt is dat altijd in het begin, moet je ze uit elkaar halen. We hebben het dan
over gevechten waar de konijnen geen rust nemen uit elkaar te gaan en tot bloedens toe blijven bijten. En dan zul je naar een ander maatje moeten uitkijken. Want dan liggen ze elkaar niet, konijnen hebben ook voorkeur voor de een of de ander. Het is handig als je een maatje voor je konijn in de opvang haalt. Je kunt dan je eigen konijn meenemen en daar kijken of de eerste kennismaking klikt. En als het thuis dan toch nog zou mislukken dan mag je het konijn weer terugbrengen.
Let wel: Het konijnengedrag is heel anders dan de menselijke emoties!! Het kan soms voor ons mensen moeilijk zijn om te zien wat de konijntjes elkaar aandoen in die eerste paar dagen. Sluit die emoties toch echt af, en laat ze het samen die eerste paar dagen uitzoeken. Hoe meer je je ermee gaat bemoeien hoe langer en hoe moeilijker je het proces voor je eigen konijntje maakt.

Een konijnengroep
De beste mogelijkheid is allemaal vreemde konijnen uit de opvang bij elkaar zetten op voor allemaal vreemd terrein. Dat is heel
belangrijk, vreemd terrein zonder geuren. De ren moet wel echt ruim zijn en meerdere schuilmogelijkheden hebben. Twee hokken is dan niet genoeg. Het moeten allemaal voedsters zijn en een of twee rammen.
Wanneer je ze plaatst moet je extra alert zijn op konijnen die er misschien buiten gaan vallen. Konijnen kunnen echt heel erg gemeen
tegen elkaar zijn. Ik ken een geval dat twee konijnen van de honger zijn gestorven omdat ze niet mochten mee eten met de rest van de groep. Wanneer de konijnen allemaal rustig mogen mee eten dan is de koppeling gelukt.
Is er een konijn dat echt geen aansluiting vindt, ook na 3 weken niet, en erg veel opgejaagd wordt, haal dat er dan
weer uit, en breng het terug naar de opvang, want het zal binnen die groep niet gelukkig worden.
Deze informatie is te vinden op
www.konijneninjetuin.nl

Mijn ervaring met groepen:
Soms wordt mij ook gevraagd hoe een koppeling zal verlopen met meer dan 2 konijnen. Mijn ervaringen ermee:

Drie konijnen bij elkaar blijft altijd een ongelijke situatie. Kies dan altijd voor 4 konijnen waarvan 1 gec. ram.
Ik heb zelf eens eerder twee voedsters die al jaren samen zaten met mijn gecastreerde rammetje gekoppeld. Bij de twee voedsters was er altijd al duidelijk 1 dominante voedster. Later bleek dat deze voedster ook zo dominant was dat nadat ze bij mijn rammetje was komen te zitten ze bijtwondjes had veroorzaakt bij mijn andere voedster. Deze heb ik er toen dus uitgehaald en hield ik dus alsnog een stelletje over.
Vier konijnen bij elkaar kan heel goed gaan. Ik heb de beste ervaring met 1 gec. ram en 3 voedster. Dit kan ook een koppel zijn waarbij je twee voedsters bij zet. (Uiteraard alles op neutraal terrein). Met twee koppels (gec.ram + voedster) bij elkaar zetten heb ik slechte ervaringen en raad ik niemand aan.

Het gaat vaak ook goed groepen konijnen omdat het groepsdieren zijn, maar niet alle konijntjes vinden elkaar altijd leuk. Het voordeel van een konijn van de opvang is dat je kunt kijken wat het beste met jouw konijn(en) klikt. Garantie kan ik echter nooit geven.
Zelf zet ik om de zoveel tijd 4 voedsters en 2 rammen in een grote ren bij mij in de tuin. De eerste paar dagen is het altijd hier en daar wat plukken haar maar meestal zie je ze na een aantal dagen allemaal uit dezelfde bak eten.
Als er eentje altijd stilletjes blijft zitten in een hoekje kun je die beter uit de groep halen.